La world music de Nitin Sawhney


Parlar sobre un artista tant polifacètic com Nitin Sawhney no és fàcil. Son tantes les tecles que ha tocat, que seguir-lo es converteix en una tasca poc menys que impossible. Desde music a contertulià d’alguns programes de la BBC passant per productor de shows de televisió, Sawhney ha fet de tot.

D’origen hindú, Sawhney va néixer a Rochester, Anglaterra, l’any 1964. El seu compromís amb les causes dels més desemparats es va fer pales quan va decidir estudiar dret, estudis que va deixar per dedicar-se a la seva gran passió, la música, que possiblement va despertar arran de la seva amistat amb un vell company d’escola, el gran James Taylor.

Parlar de Nitin Sawhney és parlar d’un dels artistes que millor han sabut expressar el concepte world music, creant peces on la tradició hindú és omnipresent en unes bases electròniques d’inspiració urbana que deixen la porta oberta al jazz, el R&B o el house.

Sawhney aprofita qualsevol oportunitat per mostrar el seu esperit rebel envers d’uns governants que massa sovint s’obliden dels problemes reals de les persones. Els seus directes, on entre el públic conviuen les túniques hindús amb els vestits d’Armand Bassi, l’artista sol utilitzar les projeccions per reforçar el missatge de les seves creacions musicals. Unes projeccions on l’Oncle Sam, els sense sostre i la misèria provocada per les guerres, son imatges recurrents.

Ha publicat fins a vuit discos en deu anys, ha fet musica per a pel•lícules, musicals, teatre i espectacles de dansa, i ha estat reclamat per artistes de la talla de Paul McCartney, Jeff Beck o Sinead O’Connor.

El seu moment més dolç el va viure entre finals dels noranta i principis d’aquesta dècada, època a la que pertany Breathing Light, sense dubte una de les millors produccions del mestre hindú que podeu sentir en aquest vídeo.