Cafe del Mar, bressol mundial de la cultura Chill Out



L’any 1978, Ramon Guiral, Carlos Andrea i José Les varen arribar a Eivissa procedents de Canàries. De seguida es varen sentir atrets per la vida nocturna de Sant Antoni, bressol del turisme a la illa dels anys ’70 i varen impulsar el Café del Mar.

CDM està ubicat en un paratge únic de roques mil•lenàries erosionades per les onades i el vent de ponent, a poc menys de 40 metres del mar. Les seves terrasses cobertes ocupen la part frontal i més relaxant amb una impressionant vista al mar i a la illa de Conejera. L’interior del local, de 100 metres quadrats, recull l’obra dissenyada per Lluís Güell, emblemàtic arquitecte que s’autodefineix amb a creador d’espais, inspirats en l’horitzó, el mar i els colors que es poden veure des d’aquest espai inundat d’arquitectura mediterrània aliena al temps i a les etiquetes i marcada per la línia barroca de l’autor. CDM va obrir les seves portes el 20 de juny de 1980.

Havia nascut una nova forma d’entendre l’oci combinant el moment privilegiat de prendre una copa o un cafè disfrutant de la posta de sol més famosa d’Europa.

Punxar a CDM es va convertir en privilegi d’una llarga llista de DJ’s nacionals i estrangers. El cantant Sandy Marton va contribuir a la llegenda creant la cançó “People from Ibiza” I la cançó “Café del Mar”. CDM es va convertir en centre d’atenció de músics i punt de trobada cultural d’artistes i famosos. Alguns artistes convertits en clients habituals es varen inspirar en les postes de sol de CDM per compondre les seves obres. Frank Fisher va incloure la seva particular versió del tema “Café del Mar” al seu primer disc. John Anderson, cantant de Yes i col•laborador de Vangelis, va ser un altre dels clients il•lustres juntament amb Frank Zappa, un altre dels enamorats de CDM, que tampoc oblidarà Mike Olfield.

L’any 1994, amb un sentit un tant experimental i amb l’aportació de José Padilla, aleshores DJ resident de CDM, es publica el disc “Café del Mar Vol.1”. Això va representar l’inici de la saga de CD’s de CDM, dels quals ja s’han publicat 14 volums, simultàniament a series paral•leles sota els títols “Dreams”, “Aria” i “Chill House”.

Café del Mar s’ha convertit, així, en referent internacional del que es coneix com a “Chill Out” que, al contrari del que molts pensen, no és un gènere, sinó una definició sota la qual s’apleguen cançons de diferents generes, amb base generalment electrònica, i amb un denominador comú; la capacitat de crear ambients.

El fet que CDM es convertís en bressol del “Chill Out”, ha motivat que el aquesta música es vinculi directament al que es coneix com a “cultura de platja”, essent aquesta la música preferida d’aquells que saben disfrutar d’una manera especial tot allò que inspira el mar i el seu entorn, convertint aquest conjunt de sensacions en una autentica filosofia de vida.