De Brian Eno a José Padilla (Part I)

Si Brian Eno va ser el descobridor de la música Ambient, José Padilla va ser el responsable d’establir els lligams evidents entre aquesta música i el que algú va batejar com a “Cultura de platja”.

José Padilla va néixer al 1955 al sud d’Espanya, en el si d’una família humil que es va traslladar a Girona, on va créixer.

A principis dels anys ’70, solia escapar-se per als clubs de Platja d’Aro, on va començar el seu idil•li amb la música dance. Poc després tindria la seva primera experiència amb els “plats” en un petit local del Barri Gòtic de Barcelona, però tip de la grisor de l'asfalt, va prendre una decisió que marcaria per sempre el seu destí com a DJ i productor.

Un dia escollit a l’atzar, Padilla va començar a caminar fins a arribar al Port de Barcelona. Allà va decidir que agafaria el primer vaixell que sortís. Aquest vaixell anava a Eivissa.

José Padilla no va tardar a convertir-se un dels dj’s de prestigi a l’illa. Va ser resident a sales de com Es Paradís, Playboy 2, Ku, Pacha, Space…

Després d’uns anys d’intensa vida nocturna, va decidir muntar el seu propi bar, el Museum, ubicat a Cala Vadella on, a banda de ser-ne el propietari, juntament amb un bon amic, hi actuava com a dj.

Tot li anava be quan un dia el seu amic i soci al Museum es va suïcidar disparant-se un tret. Padilla es va enfonsar en una depressió. Va tancar el Museum i després d’uns mesos retirat de la vida social, va llogar una parada al mercat hippie de la ciutat d’Eivissa. Allà venia cintes de cassette que ell mateix havia gravat en les seves sessions.

En aquella època, Ramon Guiral, un andalús que buscava una vida més tranqui-la, es va instal•lar en un apartament davant del mar, a Sant Antoni de Portmany. Als baixos hi havia un local tancat que va despertar la curiositat de Guiral. Semblava un lloc ideal on muntar un bar de platja on poder gaudir d’unes copes en un ambient més tranquil que el que oferien la majoria de locals de nit d’Eivissa. Va comentar la seva idea amb els seus amics Carlos Andrea i José Les i s’hi van posar a treballar. Van encarregar el disseny interior a l’arquitecte gironí Lluís Güell i li van posar “Cafe del Mar”. Era un espai de 100 metres quadrats on es podia prendre una copa, a pocs metres del mar, mentre s’escoltava música clàssica.

Un bon dia, Guiral i els seus amics van sentir parlar de les cintes que Padilla venia a la seva parada del mercat dels hippies. El van anar a buscar i li van proposar que es convertís en dj de Cafe del Mar. Padilla va acceptar.